Uttalelse fra Namsos Arbeiderparti om foreldrepermisjon
Uttalelse fra Namsos Arbeiderparti
Foreldrepermisjon
Fødselstallene er en viktig indikator for om likestillingspolitikken fungerer. De siste årene har lite blitt for å forbedre fødselstallene. Regjeringen gjennomfører mye bra familiepolitikk, blant annet gratis SFO for førsteklassinger og billigere barnehage.
Det samlede fruktbarhetstallet var 1,55 i 2021. Det vil si at det ble født 1,55 barn per kvinne. Fra 2013 til 2021 har tallet sunket fra 1,78 til 1,55.[1] Dette er en dramatisk nedgang på få år.
Distriktene rammes hardest av de lave fødselstallene, fordi få distriktskommuner klarer å kompensere for lave fødselstall med tilflytting, og får dermed negativ befolkningsvekst. Arbeiderpartiet må arbeide for å snu den negative trenden, ved å føre en aktiv familiepolitikk.
Det er uvisst om det er en sammenheng mellom de lave fødselstallene og den tredelte permisjonsordningen. Men det er ingenting som tyder på at den er positiv for fødselstallene.
Etter at fedrekvoten økte fra 10 til 15 uker i 2018, har i tillegg andelen mødre som tar ulønnet permisjon økt kraftig - fra 30 prosent i 2018 til 48 prosent i 2021. Fedre tar i langt mindre grad ulønnet permisjon. Fra 2017 til 2021 har andelen økt fra 5 til 11 prosent, ifølge statistikk fra NAV. Fedre som tok ulønnet permisjon, tok i gjennomsnitt 11 uker i 2021. Ulønnet permisjon er uheldig, blant annet fordi det medfører tapt pensjonsopptjening og tap av retten til sykepenger.
Ulønnet permisjon har noen uheldige konsekvenser, spesielt siden det er stor kjønnsmessig skjevhet i hvem som tar ulønnet permisjon. Som årsak til bruk av ulønnet permisjon oppga flest at de ønsket at barnet skulle være hjemme lengre og at mor tok ulønnet permisjon for å amme barnet. Ammefri kompenserer i en viss grad for kortere permisjon. For mange arbeidstakere er derimot ammefri ingen reell praktisk løsning.
Fedrekvoten er et viktig og godt verktøy som fremmer likestilling både for kvinner og for menn. Ordningen bidrar til å likestille mor og far som omsorgspersoner og gi begge kjønn bedre mulighet til å satse både på familie og yrkeskarriere. På den annen side er det ikke ønskelig at vi går tilbake til et samfunn der det er den enkelte familie som selv må finansiere foreldrepermisjonen. Når nesten halvpartene av kvinnene tar ulønnet permisjon må vi revurdere om ordningen er tilstrekkelig fleksibel. Videre bør rettighetene til de som tar ulønnet permisjon styrkes, og det bør gjøres unntak i kvotesystemet for selvstendig næringsdrivende.
Med bakgrunn i at det fødes færre barn i Norge, bruker staten per i dag mindre penger enn før på permisjonsordninger til foreldre. Vi bør derfor forlenge fellesperioden med 4 uker.
Namsos Arbeiderparti vil
- Styrke rettighetene til de med ulønnet permisjon
- Gjøre unntak i kvotesystemet for selvstendig næringsdrivende
- Utvide fellesperioden med 4 uker
[1] Kilde: SSB